És possible recuperar internet dels bilionaris?
De Simona Levi a Yuval Noah Harari, Proyecto Una o Kyle Chayka, diversos assajos mostren que la xarxa va néixer com un projecte amb esperit democràtic que les ‘big tech’ han anat engolint, i què en podem fer
Per alguns, plantejar-se si internet és democràtic pot semblar una cosa absurda. Al cap i a la fi, tenim més catàleg del que podem recordar en serveis de streaming, perfils d’entreteniment, para-socials o no, i eines que faciliten cada aspecte de les nostres vides. En un mateix dia pots barallar-te amb una francesa que t’ofereix cinquanta cèntims per la brusa que t’ha regalat ta mare, reproduir compulsivament els mateixos tres minuts d’un pòdcast perquè et distreus i fer que tots els teus contactes es preguntin —un altre cop— per què els tens a “millors amics”. Tot el que has de fer per gaudir de la utopia digital és marcar una casella que accepti els termes i condicions. Així i tot, el moment cultural ve marcat per un fort pessimisme davant de les xarxes.
Actualitat literària per repensar internet
Digitalització democràtica, Simona Levi (Raig Verd)
La investigadora i activista proposa un pla d’acció per a una digitalització democràtica a través d’un seguit d’accions concretes i contextualitzades amb precedents de diferents èpoques, accions que serveixen tant a nivell usuari com a nivell governamental.
La viralitat del mal, Proyecto Una (Descontrol)
Autodefinides com a “col·lectivitat mil·lènial”, Proyecto Una proposa un activisme cibernètic des de l’humor i el rigor i, sobretot, a peu de canó d’aquest univers de codi, mems i política. El llibre analitza el creixement dels discursos de l’odi a internet i els lligams amb el creixement econòmic de les big tech.
Nexus, Yuval Noah Harari (Edicions 62)
L’historiador proposa una història de la informació i totes les seves revolucions per entendre l’internet actual compaginant fets històrics amb notícies recents i propostes per viure la xarxa d’una manera diferent.
Mundofiltro, Kyle Chayka (Gatopardo)
Aquest volum explora totes les maneres com l’algoritme arriba a afectar la cultura que es teixeix lluny d'ell. Des de la gentrificació d’Instagram als nostres gustos musicals o l’accent amb què parlem.
Ciencia ficción capitalista, Michel Nieva (Anagrama)
L’escriptor investiga els fonaments de la nova èpica tecnològica repassant la història de la ciència-ficció literària i els efectes que ha tingut en el món tecnològic, però sobretot en el món empresarial, de Jules Verne a Elon Musk.
¿Cuál es tu reacción?