La missió gairebé impossible d’aprendre català

Els cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística tenen llistes d’espera de gairebé 8.000 persones; els experts, però, asseguren que més important que un títol és assegurar que la llengua es pot practicar al carrer o la feina

Oct 27, 2024 - 06:00
 0  0
La missió gairebé impossible d’aprendre català
Una classe de català impartida pel Consorci per a la Normalizacio Lingüistica, al carrer Marina de Barcelona

Aprendre català no és fàcil, però tampoc impossible. I això ho sap prou bé la Gabriela, de 30 anys i originària de Puerto Rico. Després d’estar-se un temps a la cua, esperant poder entrar en un dels cursos, finalment va trobar plaça a la Zona Franca. La Gabriela va arribar fa tres anys a Barcelona per estudiar un màster, es va enamorar d’un català i s’hi va casar. Ara està tramitant un procediment d’arrelament que li permet tenir un permís de residència durant cinc anys pel fet de tenir un marit de nacionalitat espanyola. Però per aconseguir-lo li demanen haver cursat 45 hores de català. Vol quedar-se a Catalunya i buscar feina, però admet que el català l’estudia per necessitat: “No el necessito al carrer ni amb altres persones, i amb el meu marit parlo castellà”.

Seguir leyendoUna classe de català al Consorci per a la Normalització Lingüística, al carrer Marina de BarcelonaUna classe del nivell C2 de català a la Universitat Pompeu Fabra

Les dificultats  per aprendre català

18.885
Llistes d’espera. Són gairebé dinou mil persones les que aquest any no han pogut accedir als cursos per aprendre o perfeccionar el català  que imparteix el CPNL. Les llistes han tingut un augment del 700% respecte l’any 2018.


70%
Immigració. Més de la meitat dels nascuts a l’estranger no parla català o ho fa amb dificultat, un percentatge que es redueix al 50% per als nascuts a altres comunitats autònomes.


13%
Usos lingüístics. A nivell global, un 13% de la població catalana diu que no entén el català o l’entén amb dificultat; el 25% no el sap parlar; el 21% no el sap llegir i el 35% no el sap escriure.


2,3M
La voluntat d’aprendre. Són més de dos milions les persones que volen aprendre o millorar el seu català, però es trigaria uns 20 anys a assumir la demanda si no s’amplia l’oferta,


150
Grups de conversa.  Les entitats complementen l’oferta del Consorci: amb el projecte Vincles, Òmnium ofereix espais setmanals per practicar el catala arreu del territori.

¿Cuál es tu reacción?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow